In begin 2017 kreeg ik de vraag welke Nederlandstalige reisgids ik kon aanbevelen. Helaas kon ik er geen aanbevelen omdat ik er nooit een heb kunnen vinden. Daarom heb ik toen besloten er zelf maar een te schrijven.

Het boek is te bestellen door 32,95 over te maken op IBAN NL86INGB0004912104 t.n.v. A. Bessels onder vermelding van het adres waar het boek heen moet of via PayPal, gebruik dan het adres This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

De opbrengst van de verkoop gaat overigens in zijn geheel naar de Nederlandse Route66 Association.

Een papieren boek is echter statischer dan Route66 dus er veranderen regelmatig dingen aan de route die niet in het boek staan. Wegen worden afgesloten of omgelegd, winkels sluiten of openen en er komen restaurantjes bij of gaan juist weg. Daarom kun je op deze pagina altijd de laatste updates vinden die, samen met het papieren boek, een up to date geheel moeten vormen.

Illinois  
Missouri  
Kansas  
Oklahoma  
Texas

Bij een oud benzine stationnetje staat deze Pontiac Catalina uit 1968 al jaren stil.Het is niet zo maar een willekeurige oude auto die langzaamaan aan het uit elkaar vallen is.

Het bezinestation is gebouwd in 1950 door Joe Brownlee en in 1952 bouwde hij de diner die je er nu nog naast ziet staan, de Little Juarez Diner. Het was de auto van Larry Lee Travis, de man van Roxann Travis, de dame die nog steeds in de bungalow erachter woont. Toen in 1973 de snelweg opende werd het al snel stil in Glenrio en werden de bezinestations, de diners en het hotel gesloten.

Larry nam daarom een benzine station annex garage over in Adrian en reed iedere dag in deze Pontiac op en neer naar zijn werk. Dat werk was niet geheel ongevaarlijk, een paar jaar eerder hadden de gezamenlijke bewoners en zakenlieden uit Adrian een soort burgerwacht gestart om de criminaliteit in Adrian terug te dringen. Dat had success en de burgerwacht werd langzaamaan opgeheven, helaas wel te vroeg! Toen Larry op 7 maart 1976 aan het werk was kwam ene Lewis Steven Powell de garage binnen, dwong hem op zijn knieen te gaan zitten en schoot hem door zijn hoofd waarna hij er met de kassa vandoor ging.

Na Larry's begrafenis werd zijn auto terug gebracht naar Glenrio en staat daar sindsdien, half en half als een momument. Hij is niet te koop en het wordt erg op prijs gesteld als je hem rustig laat staan zoals hij staat.

New Mexico  
Arizona Net ten oosten van Hackberry lag aan de linkerkant van de weg het dorpje Valentine. Er is niet veel van over maar het gebouwtje van Bert's Country Dancing staat er nog steeds. Ergens eind jaren 70 werd het geopend door Elbert Denton en het was al snel een druk bezochte bar en dance-hall. In die tijd wonden er in Valentine nog ruim 200 mensen waarvan de meesten op de zaterdagavond hier kwamen dansen.
Bert was geboren in 1915 in New Mexico maar kwam met zijn familie naar Arizona om werk te vinden als cowboy. Hij trouwde daar ook met Margie Lan.

Margie stierf in 1976 en vlak daarna opende Bert de dancehall. Hij speelde viool, gitaar en mondharmonica in de band en dat vond hij belangrijker dan het verkopen van drankjes. Doordat de snelweg geopend was kreeg het dorpje Valentine het moeilijk en in 1992 stond er een stukje in de Arizona Republic krant over Valentine waar Bert in werd geinterviewd als een van de laatste 14 bewoners van het dorp.

In 1994 stierf hij en werd Bert's Country Dancing gesloten.

Ten westen van Hackberry stond al lange tijd een groot groen Tiki hoofd, Giganticus Headicus.
Recentelijk heeft de eigenaar, de artiest Gregg Arnold, het erbij staande gebouwtje geopend als een visitor centre, souvenir shop en restaurantje. Aardige mensen op een prachtige plek, het uitzicht vanuit het gebouw over de vallei erachter is prachtig en dat alleen maakt de stop al de moeite waard!


Na een aantal haarspeldbochten kom je bij Shaffer's Fish Bowl Springs. Het is erg simpel om hier voorbij te rijden omdat het nauwelijks aangegeven staat. Het is echter te zien doordat er treden zijn uitgehakt in de rots aan de linkerkant van de weg.

Deze weg is in de jaren '30 aangelegd door de WPA (Works Progress Administration, een werkverschaffingsproject uit die tijd) en water was in deze omgeving bijzonder moeilijk te vinden. Een van de mannen die aan de weg werkten zag water uit de rotsen sijpelen en bouwde er een muurtje omheen waardoor er een soort vijver ontstond. Van de weg af zie je die niet, je ziet alleen de trap die in de rots is uitgehakt! Lokale mensen zorgen dat er meestal goudvissen en planten in het water zitten om algen groei tegen te gaan en er zijn haast altijd ruimschoot dieren (bijen, ezels, etc) die op het water afkomen.

 

Er is een kleine inham waar je kunt parkeren om naar de Fish Bowl Spring te lopen.

Californie