Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /www/templates/route6v2/functions.php on line 177

bigletter welcomeThe sunflower state

Kansas is een van de grotere staten maar heeft het kortste stukje Route66, die is namelijk maar 21 Km lang. De hoofdstad is Topeka maar Wichita is de grootste stad. De oppervlakte is ruim 213 vierkante kilometer en er zijn ruim 3 miljoen inwoners. De staat maakt onderdeel van de VS uit sinds 28 januari 1861.
In Kansas mag je zonder helm rijden als je ouder bent dan 18 jaar.

Jim Ross heeft een database gemaakt met alle bruggen in de hele route en het overzicht van Kansas kun je hier downloaden:
Route-66-Bridge-Database_Kansas_Jim-Ross.pdf
 
Zoals je aan dit kaartje kan zien komt Route66 door Kansas en hoewel het maar een heel kort stukje is, is het wel een heel fraai stukje!
Galena
1072k
Galena kwam opeens vanuit het niets opzetten in 1876 toen er in die buurt loodsulfide gevonden werd en in 1877 werd de stad officieel opgericht (incorporated). Daarmee is het het oudste mijnbouw plaatsje in Kansas.
Rond 1900 woonden er al ruim 30.000 mensen en, mede door het geld dat er verdiend werd, was het een van meest belangrijke steden ten westen van New York. Het was wel een erg harde stad om te wonen wat onder andere blijkt uit de mijnwerkers stakingen in 1935 en 1937 waar zelfs doden bij vielen.
Vanaf 1926 liep Route66 door de hoofdstraat van Galena en daardoor werd het toch al welgestelde plaatsje steeds rijker. Een aantal nieuwe bedrijven deed hun best om de oude sfeer levend te houden en ze namen oude gebouwen (vaak na verbouwing) over. Een mooi voorbeeld daarvan is het gebouw van de toenmalige 'Miners & Merchants' Bank. Deze bank zat in het gebouw van het New Century Hotel en toen het gebouw werd afgebroken bleef alleen de gigantische kluis over die te groot en zwaar was om verplaatst te worden. Deze kluis wordt nu gebruikt door de Main Street Deli.
Het belang van mijnbouw was in de hele 2e wereldoorlog groot en pas begin jaren 70 begon dat af te nemen, doordat de mijnen leeg waren en de snelweg langs Galena langs ging. Als je nu door Galena loopt zie je opvallend veel lege oude gebouwen die gesloten zijn al doet Melba met haar 'Cars on the route' erg haar best om de zaak weer op gang te krijgen!


In Galena hebben 4 dames (Renee, Judy, Betty en Melba) een compleet gerestaureerd benzinestation en restaurant waar de originele takel - sleepwagen staat die model stond voor Tow Mater uit de film 'Cars'.
Een must voor iedere CARS en iedere Route66 liefhebber!Tot voor kort stond het bekent als '4WomenOnTheRoute' maar begin 2013 is het omgedoopt tot CarsOnTheRoute.

Adress: 119 North Main
Website : http://www.http://carsontheroute.com/

Het gebouwtje is al een oude gebouwtje en zag er ooit zo uit: 4women De dames hebben wel wat opknapwerk gedaan!
4women

tow mater

Als je via de hoofdstraat bij Cars on the Route bent gekomen heb je een mooi oud stuk Route66 met een oude brug gemist. Om dit alsnog te rijden ga je, als je wegrijdt, rechtsaf. Je komt nu op een oud stuk weg dat een cirkeltje om het dorp draait dus gewoon doorrijden, na een paar minuten kom je weer terug op je originele route. Ben je niet helemaal zeker van de route vraag het dan even aan de dames, zij weten het goed uit te leggen!Naast CarsOnTheRoute staat een oud gebouw waarvan gezegd wordt dat het het bordeel van de familie Staffelback was. Deze familie maakte er een gewoonte van om welgestelde bezoekers ter vermoorden voor hun geld. Op 13 september 1897 bekende Cora Staffelback de moord op Frank Galbreath en een dag later bekende haar man, George Staffelback, hetzelfde. Er werd gedacht dat ze minstens 30 moorden op hun geweten hadden maar ze zijn uiteindelijke alleen voor de moord op Frank Galbreath veroordeeld. Het gebouw kan niet het echte bordeel zijn geweest want het bordeel is na de veroordeling door een boze meute in brand gestoken. Het verhaal is echter mooi.

bordello bordello

Tegenover 'CarsontheRoute' staat een groot oud gebouw, nu dichtgespijkerd maar ooit was het een drukke garage:

Galena garage

Galena1898Galena Mainstreet

Riverton
1079k
Bezienswaardigheid: De Eisler Brothers market. Dit is een General store (voorloper van de moderne supermarkt waar je van alles kunt kopen, varierend van Route 66 souvenirs tot graszaad. Bij de balie achter in de winkel kun je prima goedkoep sandwiches krijgen. Ze zijn open van 07:30 tot 20:30 (zondag van 12:00 tot 21:00)
Adres : 7109 SE Highway 66
Telefoon : (620) 848-3330
Website : http://www.eislerbros.com.
Baxter Springs
1087k
Baxter springs
Het Kansas Route66 visitor center.

Hier zijn bronnen met mineraal water waar de Osage indianen genezende krachten aan toekenden. John J. Baxter gebruikte het land om er een ranch te beginnen en de bronnen lagen op het land dat hij zich toe-eigende. Daar komt dan ook de nama vandaan.

Het is een oud mijnbouw stadje maar er werd ook veel geld verdient met het vervoeren van vee vanuit Texas naar het oosten en was tijdenlang een centraal punt voor een aantal grote vrachtvervoer bedrijven.

Het stond ooit bekend als 'the toughest town on earth' maar is nu vriendelijk plaatsje met een geheel gerestaureerd Phillips 66 Service Station, een fraai museum, het Kansas Route 66 Visitors Center en het 'Cafe on the Route' dat zelfs op TV werd geroemd.

Dat 'Cafe on the route' was trouwens van oorpsrong een bank en werd in 1876 beroofd door Jesse James en Cole Younger.


Hotel: Baxter Inn-4-Less. Niet een historische plek maar wel een goed hotel. Het is modern en groot, zeker voor een 'mom & pop' hotel. Lang niet slecht als je een onderdak voor een nacht zoekt.
Telefoon : (620) 845-2106.

Op Military Avenue (nr 1737) zit Weston's Cafe. Het cafe/restaurant is in april 2014 vernietigd door een tornado maar de eigenaren hebben het in slechts 6 weken weer herbouwd en heropend. De mensen die er werken zijn bijzonder vriendelijk en ze hebben heerlijke 'home made pie'. Een aanrader!

Weston's Cafe
Hun facebook pagina.

 

Footer1

Copyright © 2009-2015  Stichting Dutch Route66 Association