Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /www/templates/route6v2/functions.php on line 177

bigletter welcomeOklahoma - Sooner state

De hoofdstad van Oklahoma is Oklahoma City. Oklahoma is ruim 181.000 vierkante kilomter groot en opgericht op 16 november 1907.

Er wonen ongeveer 3,8 miljoen mensen en Route66 is hier maar liefst 650Km lang.
In Oklahoma mag je zonder helm rijden als je ouder bent dan 18 jaar.

De bijnaam Sooner State verwijst naar de grote 'landrun' op 22 april 1899. Op die dag werden enorme gebieden van de Creek en Seminole indianen stammen vrijgegeven voor meestal blanken om daar te gaan wonen en werken. Om precies 12 uur  mochten duizenden mensen een plekje zoeken en diezelfde avond was er Oklahoma City met ongeveer 10.000 inwoners. Mensen die al voor die tijd het gebied ingetrokken waren om een mooi plekje te zoeken werden Sooners genoemd.

 

Jim Ross heeft een database gemaakt met alle bruggen in de hele route en het overzicht van Oklahoma kun je hier downloaden:
Route-66-Bridge-Database_Oklahoma_Jim-Ross.pdf
 
In Oklahoma gaat het dichtbevolkte gebied, zoals je dat ziet in Missouri en Illinois, over in de grote vlaktes van de prairie. Toen Route66 in 1926 werd opgericht was de staat Oklahoma nog geen 20 jaar oud en bestond de infrastructuur nog grotendeels uit zand- of gravel wegen. Er waren ook meer kilometers treinspoor dan verharde weg (minder dan 12% van de wegen was verhard). De eerste versie van Route66 in Oklahoma bestond dan ook uit een grote verscheidenheid aan wegen van erg verschillende kwaliteit.
Dit werd onder andere in de hand gewerkt doordat er allerlei lokale overheden verantwoordelijk waren voor de weg en dat verbeterde pas toen de verantwoordelijk ondergebracht werd bij de federale staat. Van het begin af aan waren er verbeteringsprojecten aan Route66 en tussen 1926 en 1951 werd de route maar liefst 47 mijl korter! Al dit werk zorgde er voor dat allerlei plattelandsgemeenschappen in aanraking kwamen met een modernere wereld maar door dat de route continue veranderde verdween die soms ook net zo snel weer uit zulke gemeenschappen.
In Oklahoma werd de ondergang van Route66 ook het eerste duidelijk doordat in 1957 al de Turner Turnpike en de Will Rogers Turnpike geopend werden tussen Oklahoma City en Joplin in Missouri. In 1970 kwam Interstate 40 daarbij en werd Route66 alleen nog gebruikt voor lokaal verkeer.
 
Quapaw
1096k
De naam Quapaw komt van de lokale indianenstam. Downtown zijn veel, soms oude, muurschilderingen te zien. Daarbij hebben ze een mooi logo gemaakt voor hun stadje:
Quapaw logo
Miami
1114k

Restaurant : KuKu drive-in restaurant
In de jaren 60 waren er zowat 200 KuKu restaurants, een keten net als McDonalds en Burgerking. Ze zijn nu (op een na) allemaal verdwenen maar de laatste is overgenomen door Eugene Waylan en hij houdt dit restaurant in de vorm van een koekoeksklok al die tijd al draaiende.

KUKU1 KUKU2

In Miami zat het 'Vintage Iron Museum', een fraai museum met onder andere veel spullen over Evel Knievel en Steve McQueen. Helaas is dit in jui 2019 gesloten. vintage iron badge

Als je Miami uit rijdt ga je via een brug over de Neosho rivier. Vlak daarna in de bocht aan de rechterkant van de weg zie je gebouw dat duidelijk ooit een motel was:
Riviera courts

Dit is het Riviera Courts motel. Het is geopend in 1937 in een V vorm en ligt in een bocht in de weg, door die V vorm en de witte kleur was het een echte blikvanger.
Het is in 1937 geopend en was in de tijd ‘the place to stay’. De meeste hotels waren aan de noordkant van Miami maar in 1937 werd Route66 verlegd over de nieuwe brug over de Neosho rivier. Daarmee kwamen de reizigers ongeveer door de voortuin van he hotel dus het was een prima plek. Het redelijk unieke aan het hotel was dat iedere kamer een eigen garage had die afsluitbaar was, dat zag je niet vaak.
Reclame uit de jaren 40 omschreef het hotel als ‘All brick, modern, 100% fireproof with automatic steam heat, tile showers, Beautyrest mattresses, with cross ventilation and ventilating fans.’
Riviera courts

Over de jaren heen zijn er meerdere eigenaren geweest. Tot 1952 waren dat de heer en mevrouw Janson. In 1952 werd het verkocht aan Adam Reid die het al snel weer verkochten aan Dhr. Sawyer. In 1956 werden Marion en Nolah Roberts de nieuwe eigenaren voor $69,500.
Met de opening van de Will Rogers Turnpike kwam het begin van het einde en in november 1958 werd het gesloten en werd het gebouw en de inboedel geveild. De nieuwe eigenaar probeerde het nog onder de naam Holiday Motel en het bleef nog een tijdje open, vooral door kamers voor langere periodes te verhuren aan locale mensen maar in 1978 werd het dan uiteindelijk en definitief gesloten.
Het staat weliswaar in het ‘National Register of Historic Places’ sinds 2004 maar er wordt niets gedaan aan behoud en het zal dan ook niet lang duren voor er alleen nog een ruine over is.


Bezienswaardigheid: Hier begint een 10 mijl lang stuk van Route66 genaamd 'The sidewalk highway'. Die naam komt voort uit het feit dat het een stuk 1-baansweg is van Miami naar Afton.

De staat Oklahoma is pas een officiele staat geworden in 1907. Er liepen voornamelijk spoorlijnen en wat lokale wegen maar dat waren vooral zandpaden. Deze ribbon-road wordt zo genoemd omdat het 1 baan is met een strook gravel aan de zijkanten. De weg kronkelt door het landschap tussen Miami en Afton en is aangelegd tussen 1919 en 1922 onder de naam State Highway 7. Toen in 1926 Route66 werd bedacht was het logisch deze Highway 7 er in op te nemen en het was onderdeel van Route66 tot 1937 toen de nieuwe rechtere en bredere weg werd geopend.

De overgebleven weg is slecht maar toch is dit stukje absoluut de moeite waard om te reizen!

Op de hoek van route66 (route69) en E140Road is in oktober 2012 een monument neergezet over deze Sidewalk Highway met een kleine uitleg.
Het leukste stuk was ook meteen het laatste stuk. Echter, recentelijk heeft de lokale overheid de weg bedekt onder een dikke laag gravel dus is er nauwelijks nog iets zichtbaar van. Als je dus de oude weg wilt ervaren zul je het noordelijke stuk (net buiten Miami) moeten rijden.

Om daar te komen volg je de hoofstraat uit Miami zuidwaarts. Na een tijdje ga je rechtsaf E130Rd op, van daar af links op S540Rd en vervolgens weer rechts op E140Rd:


De doorsnede van de weg ziet er zo uit:
doorsnede
 
Afton
1140k
Bezienswaardigheid: Afton Station.

Dit historische benzine station is gerestaureerd in zijn oorspronkelijke staat en werd beheerd door David and Laurel Kane. David's verzameling van oude Packard auto's stond in de garage en Laurel die fanatiek Route66 memorabilia verzameld had een groot gedeelte van haar collectie in het hoofdgebouw.

Helaas, na het overlijden van zowel Laurel als David hebben de erfgenamen besloten de zaak op te heffen. De auto's zijn inmiddels weg en het museum is gesloten.

afton station

Vinita
1164k
Chelsea
1193k
Hotel: Chelsea Motor Inn Chelsea. In het oosten van Chelsea aan Route66 ligt het Chelsea Motor Inn met rustige, schone kamers voor redelijke prijzen. De vriendelijke eigenaren wonen in de historische boerderij er naast en hun huisdier Chelsea (een bizon!) woont in het weiland er naast.

Telefoon : (918) 789-3437
Adres: 325 E. Layton Street

Website: http://www.travelok.com/listings/view.profile/id.1261


Aan 1001 South Olive street ligt het Hogue House. Dit was een soort pre-fab huis dat via een toenmalig postorder bedrijf (Sears & Roebuck) te bestellen was.
Foyil
1209k
totempole

Bezienswaardigheid: Ed Galloway's Totem Pole Park

Nathan Edward Galloway is geboren in 1880 in Springfield, Missouri en begon al vroeg in zijn leven met houtsnijden. In 1937 ging hij met pensioen en ging wonen op de plaats waar nu het Totem Pole Park is. Hij bouwde zelf zijn huis en begon in zijn werkplaats violen, meubilair en kunst te maken. Nadat hij via o.a. National Geographic magazine meer te weten kwam over Indianen kreeg hij het idee om totempalen te gaan maken. Tussen 1937 en 1961 bouwde hij een totempaal van 90 voet hoog (zowat 30 meter) van zandsteen en beton, bedekt met veelkleurige reliëfs. Aan de basis is hij ongeveer 9 voet (drie meter) in doorsnee en de top is open.

Andere totempalen zijn de Arrowhead Totem (ca 1957), de Birdbath Totem (ca 1955) , en de Tree Totem (ergens tussen 1955 en 1961). Naast de totems staat het zogenaamde “Fiddle House”, een 11-kantig gebouwtje (in de stijl van een Navajo Hogan) waar de violen (die hij zelf bouwde) en wat andere zaken tentoongesteld worden.

In 1961, overleed Ed Galloway en de totempalen raakten in verval. In 1989 werd het aangekocht door de Rogers County Historical Society en zij begonnen met het restaureren van de totempalen en gebouwen.

Openingstijden tijdens daglicht. De souvenirwinkel is open van 11:00 tot 15:00 op maandag tot en met zaterdag. Zondag's van 12:30 tot 16:00.

Adres : Highway 28A, Foyil
Telefoon : 918-342-9149

Claremore
1225k
Bezienswaardigheid: Will Rogers museum, een museum geheel gewijd aan deze fameuze amerikaanse komiek.
Adres: 1720 W Will Rogers Blvd, Claremore
Telefoon : 918-341-0719
  Tussen Claremore en Catoose ligt de Verdigris rivier. Hier lagen twee vergelijkbare bruggen naast elkaar wat je wel vaker ziet in de US. De eerste brug is gebouwd in 1936 maar toen het verkeer echter stevig toenam was die niet meer afdoende en werd er in 1957 een tweede brug naast gebouwd. Echter, een tijdje geleden werd een van de bruggen erg slecht en omdat de staat geen zin had de oude brug te onderhouden is die verwijderd. Het restaurant wat er vlak tegenover ligt (Molly's Landing) vond dat zonde en heeft de brug gekocht en voor hun restaurant geplaatst. Molly's landing is overigens een leuk restaurant met prima eten alleen ze hanteren idioot hoge prijzen.
Catoosa
1245k
Bezienswaardigheid: Blue Whale (blauwe walvis)

Deze walvis werd tussen 1970 en 1972 gebouwd door Hugh Davis voor zijn vrouw (Zelta Davis) ter ere van hun 34ste huwelijksdag. Hij deed er 2 jaar over en gebruikte o.a. 126 zakken cement, zowat 10.000 kilo grind. Mensen (kinderen) konden de walvis beklimmen en er van af duiken of glijden in het water van wat nu een vijver is. In 1988 werd het park gesloten en raakte het onderhoud aan de walvis en de omgeving in het slop. In 1995 kon Blaine Davis (de zoon van Hugh en Zelta) het verval niet langer aanzien en begon, samen met een groep vrijwilligers aan een grote opknapbeurt en het is nu een haast verplichte stop aan route66.

Adres : 2705 N Hwy 66, Catoosa


Telefoon : 918-266-6042
Website: http://www.bluewhaleroute66.com/
http://www.oklahomaroute66.com/articles/catoosa.html
blue whale
blue whale blue whale


De ARK was het Animal and Reptile Kingdom, naast de Blue Whale. Het gebouw in de vorm van een boot staat er nog steeds 14:13 21/01/2015 maar is in erg slechte staat en niet toegankelijk.

Tulsa
1262k

Bezienswaardigheid: Centre of the Universe
Volgens 'paranormaal begaafde' mensen bevat deze plek speciale krachten en is daarmee het centrum van het universum. Er zijn ook mensen die er niets voelden maar dan is het nog steeds wel de moeite waard om even te kijken. Als je middenin gaat staan (en het is rustig) geef dan eens een luide gil, je zult horen dat er bijzondere effecten zijn (echo!).

Het ligt in het centrum van Tulsa op de hoek van W. Archer St. en N. Boston Ave.


Bluedome

Bezienswaardigheid: Blue dome - een prachtig ontworpen benzine station uit 1924. Het was het eerste benzine station in Oklahoma waar je je auto kon laten wassen.
Adres : 7310 East 2nd street


Bezienswaardigheid: Route66 Harley Davidson shop
Adres : 3637 South Memorial Drive
Telefoon : (918) 622-1340
http://www.route66hd.com

Bezienswaardigheid: Admiral Twin Drive-In
Dit is een klassieke drive-in bioscoop uit 1951 met een dubbel scherm zodat er twee films tegelijkertijd vertoond kunnen worden. Met klassieke reclame animatie films wordt de kwaliteit van de aangeboden popcorn, hot dogs en drankjes geprezen en het theater was filmlocatie voor de film 'The Outsiders' uit 1983.
Telefoon : (918) 838-3114
Website : http://www.selectcinemas.com/pages/admiral.html
Adres : 7355 E. Easton, Noord Tulsa

De drive-in Bioscoop is afgebrand begin september 2010 maar inmiddels is hij herbouwd en weer geopend.


/hank Restaurant: Hank's Hamburgers

Dit restaurant specialiseerd zich in de Big Okie burger, een exemplaar met 4 hamburgers in een broodje, en ruime hoeveelheid kaas, sla, tomaat etc. De gemidelde amerikaan zal deze wel weg kunnen werken maar de meeste Nederlanders zullen er serieuze problemen mee hebben! Als je na die hamburger nog iets anders kunt eten probeer dan de peanut butter balls, balletjes pindakaas in melkchocolade. Er is vast wel een ziekenhuis in de buurt waar ze een maagpomp hebben! Geopend van 10:00 tot 19:00 maar gesloten op zondag en maandag.

Adres: 8933 E. Admiral Place.
Telefoon : (918) 832-1509.
Website : http://www.hankshamburgers.com/


Restaurant: Op 11th street, vlakbij Lewis Avenue, staat vaak een authentieke Taco Truck. Dit is een rijdende snackbar die Taco's serveert zoals je ze ook in Mexico tegenkomt. Erg goede kwaliteit voor een goede prijs!

Hotel: Desert Hills Motel is ook een Route66 klassieker. De kamers zijn schoon, de prijzen zijn zeker niet te hoog en de vloeren in de badkamers schijnen altijd warm te zijn!
Telefoon : (918) 834-3311.
Adres : 5220 E. 11th St. (Route 66)

Website : http://www.deserthillstulsa.com/

DESERT HILL TULSA

 
Sapulpa
1302

Sapulpa is een vriendelijk en leuk plaatsje, zowiezo de moeite waard om even te stoppen en rond te kijken. Krijg je dan honger dan kun je stoppen bij:

Restaurant: Al's Route 66 Cafe

Een cafe-restaurant helemaal in route66 stijl. De chicken fried steak is een van de beste langs de gehele route en als je echt honger hebt kun je de Big Al burger proberen. Dit is een hamburger van 66-ounce (1,8 kilo!), er zit ruim een kilo aan patat bij en een milkshake van zowat een liter. Als je alles in 66 minuten naar binnen werkt is het gratis!
Het is open van maandag tot en met donderdag van 07:00 tot 20:00, vrijdag en zaterdag zijn ze open van 07:00 tot 09:00 en op zondag zijn ze gesloten.

Adres : 219 E. Dewey
Telefoon : (918) 224-4190.


Hier zat de Frankoma Pottery, een pottenbakkerij met behalve allerlei potten ook muurtegels, souvenirs, etc. Helaas is die na vele decennia in 2011 gesloten.


Net na Sapulpa zijn er twee mogelijkheden om de oude route te volgen. De meest gebruikte is gewoon R66 (oftewel Route33) te volgen maar je kunt (zwaar aanbevolen!) ook de West Ozark Trail volgen, een stuk weg dat als Route66 diende van 1926 tot 1952. Op dit stuk kom je o.a. een fraaie oude brug tegen, de restanten van het TeePee drive-inn theater en vele origineel wegdek.

De brug is gebouwd in 1921 en is in 2018 gesloten omdat hij te slecht was geworden. Ik weet niet wat de toekomst de brug brengen zal maar voorlopig is het stuk dus alleen te voet of van de andere kant af te bereizen.


ozark trail1
Bristow
Bristow is een niet speciaal klein plaatsje langs de route maar een ondernemende dame heeft hier een paar kleine huisjes gekocht en deze in gebruik genomen als Bed&Breakfast. Je kunt dus een heel huis voor een nacht huren (inclusief wasmachine, droger, keuken, etc). Meer info kun je hier vinden:

https://www.travelok.com/listings/view.profile/id.3701

Reserveren kun je doen per e-mail ( This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) of telefonisch (918-519-3510).
Adres: 424 Roland street
Depew
1352k

Je kunt Route66 volgen door langs Depew te rijden maar je kunt ook aan het begin van het plaatsje linksaf gaan, Flynn Avenue op. Daarna rechtsaf Mainstreet op en dan zie je het effect dat het omleggen van Route66 had.De historie van Depew is eigenlijk best treurig. Het is ergens begin 1900 ontstaan en had al snel meer dan 400 inwoners. In 1909 is het vrijwel geheel vernietigd door een tornado maar omdat er vlakbij olie werd gevonden was het binnen de kortste keren weer een bloeiend plaatsje. Op het hoogtepunt waren er general stores, benzine stations, garage, hotels en theaters. In het midden van de hoofdstraat had dr Oscar Sterling Coppedge een grote apotheek gebouwd en aan de overkant van de straat had hij een ziekenhuis gebouwd. In die jaren moet dit een indrukwekkend compex geweest zijn!

Het ziekenhuis De apotheek

 De apotheek ziet er nu nog veel treuriger uit!

 

Het verhaal gaat dat de dokter het niet altijd al te nauw nam met de wet, hij was dol op 'outlaws'. Heet gebeurde dan ook regelmatig dat dit soort figuren in en rond Depew gesignaleerd werden. Depew heeft verder de dubieuze eer als een van de eerste plaatsen door Route66 gepasseerd te worden. Dit gebeurde in 1928 ensindsdien is het gestaag slechter gegaan met het polaatsje en wonen er nu nog maar enkele mensen.

Voor lokale informatie kun je terecht bij Spangler's Grocery aan de Main street.

Stroud
1370k
stroud shoe tree

Stroud was tot 1907 een bloeiend plaatsje met een goedlopende economie. Dat was in 1907 opeens afgelopen omdat die economie gebaseerd was op de productie van whiskey. In 1907 werd de staat Oklahoma opgericht en die was in het begin alcohol vrij dus was het gedaan met de pret (letterlijk en figuurlijk!).

Bezienswaardigheid: Shoe Tree

Ten oosten van Stroud op een oud stuk Route66 staat de Shoe Tree, heb je een paar oude schoenen bij je stop hier dan even. Op die manier kun je zelf een meewerken aan Route66 historie en een stukje van jezelf achterlaten!

Adres: 3750 E. Highway 66
Update: ergens laat september 2010 is de boom ten onder gegaan aan het gewicht van de schoenen en ongeveer een meter boven de grond afgebroken maar er vlakbij is een nieuwe shoe tree gestart.
Bezienswaardigheid: Rock Cafe

Het Rock café werd gebouwd door Roy Rives in drie jaar tijd. Het verhaal gaat dat hij het bouwde met materiaal (zandsteen) dat over was na het aanleggen van het lokale stuk Route66. Het werd geopend in augustus 1939 en omdat het op Route66 erg druk was in die tijd deed hij goede zaken, mede doordat het café in de oorlogsjaren ook dienst deed als stopplaats voor de Greyhound bussen. In 1993 werd het gekocht door de huidige eigenaren en zij hebben een aantal stevige problemen gehad. Het gebouw was in slechte staat en moest gerestaureerd worden. Dat gebeurde in een goed tempo totdat het in 2008 werd verwoest door brand. De eigenaren bleven volhouden en, mede dankzij financiële ondersteuning van het National Trust Southwest Office, is het herbouwd en heropend in 2009.
Adres: 114 W. Main St. in Stroud
Open: 6:00am tot 9:00pm, 7 dagen per week.
Telefoon: 918-968-3990.


Hotel:Skyliner Motel Stroud. Een van de fraaiste traditionele hotels langs de route. Vriendelijk personeel, schone kamers en prettige prijzen maken dit hotel aanbevelenswaardig. Ok, de kamers zijn niet erg modern en zeker niet groot maar wel erg traditioneel.
Telefoon : (918) 968-9556.

Adres : 717 W Main St

stroud skyliner
 
Davenport Er was al nooit veel te zien in Davenport maar de laatste jaren is dat alleen maar minder geworden. Rij toch even Broadway Avenue op want ze hebben een aantal prachtige muurschilderingen aan een weg met de originele rode bakstenen bestrating.
Chandler
1393k

Bezienswaardigheid: gerestaureerde Phillips 66 benzinepomp

op de hoek van Route66 en Manvel Avenue staat dit prachtig gerestaureerde benzinestation inclusief diner. De eigenaar, Bill Fernau, kocht het in 1997 en heeft er sindsdien erg veel werk in gestoken en dat is te zien! Voor zijn werk kreeg hij in 2002 de prestigieuze Cyrus Avery awards van de National Historic Route 66 Federation Mocht je er stoppen en Bill is er dan kun je zo maar een complete rondleiding krijgen!
web : http://www.patinaproperties.com/

telefoon : 405-258-5303


Jerry McClanahan, de auteur van de EZ66 routebeschrijving, heeft hier een gallerie waar hij schilderijen van Route66 verkoopt (maar hij wil ook je boek signeren).

Adres : 306 Manvel (Hwy 18)
Telefoon : 903 467 6384
Route : Als je Chandler binnenrijdt maakt de route een scherpe bocht zuidwaarts. Volg hier de borden richting I-44 en draai noordwaarts op Manvel. De gallerie is een de oostkant van Manvel.

Web : http://www.mcjerry66.com/


In Chandler kon je altijd prima eten bij 'Marsha's Country Kitchen' maar die is inmiddels gesloten. De diner aan de overkant van de straat (Boom A Rang) is een redelijk alternatief.

Hotel : Lincoln Motel Chandler.
Het Lincoln Motel is een klassiek 'Motorcourt' motel. Het bestaat uit een setje fraaie gebouwen met een mooi neon bord en fraaie tuinen waar het goed vertoeven is op een mooie zomeravond. De laatste tijd wordt het hotel steeds verder opgeknapt. Er zijn nieuwe daken en nieuwe bedden en al met al is het een aanrader. Simpel maar prima!

Telefoon : (405) 258-0200.
Adres : 740 East 1st Street


Warwick
1404k

Seaba Station, Warwick

Het Seaba Station heette oorspronkelijk ‘Seaba’s Filling Station and Seaba Engine Rebuilding and Machine Shop’. In 1921 opende John Seaba het bedrijf in de buurt van Warwick aan State Highway 7, toentertijd onderdeel van de Ozark Trails route, een route die in 1926 omgedoopt werd tot Route66.

saba station

Het gebouw bevat ruimte voor meerdere auto’s en benzinepompen. In de jaren 20 repareerde men hier Model T Fords en in 1934 werd dat uitgebreid met werkzaamheden aan alle soorten motoren. De zaken gingen dermate goed dat er rond 1930 18 mensen werkten. In de oorlogsjaren werd benzine gereserveerd voor het leger en daarom sloot John Seaba de benzinepompen om zich geheel toe te leggen op het repareren van motoren en dat bleef zo tot 1994. Het heeft sindsdien diverse bestemmingen gehad waaronder museum en souvenirs winkel. In 2009 is het weer geopend als museum voor motorfietsen, hopelijk dit keer met meer succes want de collectie is zeker de moeite van het bekijken waard. Als je er toch bent, kijk dan ook even naar de toilet faciliteiten, als het goed is hebben ze hier nog de originele gietijzeren toiletten die doorspoelen zodra je opstaat.

Website : http://seabastation.com

Telefoon : (405) 258-6700.

Seaba folder Seaba folder
 
Luther In Luther is een restaurantje waar ze heerlijke PorkRibs hebben. Het wordt hogelijk aanbevolen door kenners dus als je hier bent en honger hebt:
The Boundary On 66
16001 E Highway 66
Luther, OK 73054
405-277-3532

Mocht je meer van Mexicaans houden dan is 'El Buen Gusto Mexican' aan te bevelen. Het adres is 18725 E. Highway 66.
 

Arcadia petrol
Net voor Arcadia is een ruine van een oud Conoco benzinestation, vermoedelijk uit begin 1900. Dit is een van de oudste benzine stations langs de route (al is er nu niet veel meer van over). Het zou al ergens rond 1930 gesloten zijn omdat de toenmalige eigenaren in de achterkamer een drukpers hadden staan om vals geld te drukken.
Arcadia petrol

Op deze foto uit 1940 poseren de eigenaren Lyle Dean Melton (links) en Red Abbott (rechts).
Het verhaal van de valsemunterij is nooit bewezen. De foto is uit 1940 en Lyle, dan 29 jaar oud, is schijnbaar nooit veroordeeld voor valsemunterij.Hoe dan ook, het is een mooi klinkend verhaal!

Arcadia
1438k

roundbarn
Bezienswaardigheid : Op een heuveltje net buiten Arcadia staat de Round Barn, een grote rond schuur. In 1892 kwam William Harrison “Big Bill” Odor hier wonen en in 1898 begon hij met de bouw van de schuur. Hij ontwierp de schuur zelf en het is onduidelijk waarom hij hem rond bouwde al wordt er soms gespeculeerd dat hij dat deed om het gebouw minder vatbaar te maken voor tornado’s die hier ’s zomers nog wel eens te keer gaan.

Nadat de schuur klaar was deed hij dienst als opslag voor veevoer, hooi en graan en als stal voor de koeien en paarden. Tegelijkertijd deed het ook dienst als community centre, een soort buurtgebouw, waar regelmatig barndances gehouden werden.
De schuur was al een tijdje verlaten en in slechte staat toen hij werd opgenomen in het National Register of Historic Places. De Arcadia Historical Society kocht hem in 1988 en de schuur werd stukje bij beetje door vrijwilligers gerestaureerd om in 1992 heropend te worden.

Website : http://www.arcadiaroundbarn.org
Telefoon : 405-396-7866

 
Edmond

Als we aan reizen langs route66 denken dan denken we aan dikke motoren of grote cadillacs, gevuld met vrolijk lachende mensen. Echter, tussen 1936 en 1964 was er een speciale reisgids (The Green book) voor de gekleurde reiziger.
Dat was ook wel nodig, getuige deze ansichtkaart van Royce cafe uit Edmond!
Oklahoma City
1462k

Bezienswaardigheid: Het national Cowboy and Western Heritage museum. Alles wat je altijd al over cowboys wilde weten is hier te vinden!
Adres: 1700 N.E. 63rd street

Telefoon : 405-478-2250
Website : http://www.nationalcowboymuseum.org/

Yukon Bezienswaardigheid: Yukon's Best Flour uithangbord.

Misschien niet het soort bezienswaardigheid waar je grote afstanden voor omrijdt maar de bewoners van Yukon zijn er trots op. Terecht want de bewoners hebben deze reclame met gezamelijke inspanning behouden, als je in het donker aan komt rijden zie je een enorme verlichte reclame aan de zijkant van een graansilo, een typisch route66 ikoon!

 
El Reno
1518k
El Reno is de plaats waar de Cheyenne en Arapaho indianen stammen hun hoofdkwartier hebben.
Restaurant: Sid’s Diner. Hier serveren ze een Onion burger die vaak gezien wordt als een van de beste van Amerika. Het eten is er prima en niet duur en het personeel en de lokale klanten zijn altijd vriendelijk! Hier verteld de zoon van Sid het verhaal van zijn Onion Burgers:
Adres :300 S. Choctaw
Telefoon : 405-262-7757

 
Het is absoluut de moeite waard om hier niet de snelweg op te gaan maar de oude route te volgen. Die kruist de rivier 'Canadian' via een beroemde brug genaamd The Pony Bridge. Dit is een brug met 38 kleine bogen. Deze brug is de vervanger van de oude brug die iets noordelijker lag, tussen de plaatsjes Bridgeport en Geary. De brug die daar lag was een tolbrug waar de eigenaar een dollar per voertuig rekende, in die tijd een kapitaal. Met de aanleg van de ponybidge werd het voor route66 reizigers weliswaar veel goedkoper om de rivier over te steken maar het betekende wel gelijk het einde voor de plaatsjes Bridgeport en Geary die nu echte ghosttowns zijn.
Dit kaartje van Jerry McLanahan laat de situatie beter zien dan de gewone wegenkaart:
bridgeport bypass
De oude route loopt van El Reno (helemaal rechts) en volgt de 281 naar Geary waar de rivier overgestoken werd. Door de ponybridge is die rare hoek uit de route gehaald maar het betekende ook het einde van 2 dorpen.

De weg van hier naar Hydro wordt door velen gezien als een van de mooiste stukken Route66.

Hydro
1578k

Bezienswaadigheid : Lucille's Famous Route 66 Gas Station. Op de I-40 neem je afslag 88 en daarna ga je ongeveer 2 kilometer westwaarts langs de oude Route66. Dit benzinestation was eigendom van Lucille Hamonds, ook bekend als 'the mother of the mother road'. Ze heeft 50 jaar op deze plek benzine, souvenirs en bier verkocht terwijl ze verhalen vertelde over het leven aan Route66.
Een oude ansichtkaart met in het kort het verhaal van Lucille Simons plus een foto van haar:
Lucille en haar echtgenoot voor haar winkel:

Haar winkel, nagebouwd en in gebruik als restaurant in Weatherford:
 
Weatherford
1592k

Bezienswaardigheid: Lucille's Roadhouse.

Het ontwerp van dit gebouw is gebaseerd op Lucille's famous gas station in Hydro. Echter, in plaats van een benzinenstation is het nu een diner in de jaren-50 stijl waar de Fried Onion Burger hogelijk aan te raden is!
Adres : 1301 Airport Road, net ten noordenvan exit 84 van de I-40.

Telefoon : 580-772-8808

  Net ten westen van Weatherford is een van de laatste operationele drive-in bioscopen.
Clinton
1634k

Bezienswaardigheid : In Clinton is een beroemd Route66 musem (volgens mij het beste R66 museum!) met ernaast een prachtig gerestaureerde diner uit de keten van Valentine Diners. Valentine diners waren complete pre-fab gebouwtjes die precies op een treinwagon pasten. Als je een diner bestelde kreeg je die compleet met inrichting, keuken, etc. Zodra hij gearriveerd was hoefde je alleen de electriciteit en zo aan te sluiten en dan kon je maaltijden bereiden.

Als je goed zoekt langs Route66 moet je er nog een aantal tegenkomen maar geen een zal er in zo goede staat zijn als deze.
Het museum is recentelijk helemaal vernieuwd en een bezoek absoluut waard. Bekijk ook even de auto(s) in het grote venster aan de voorkant. Deze auto's zijn geen eigendom van het museum maar het zijn prive auto's van mensen die hun auto uitlenen aan het museum. Daardoor weet je eigenlijk ook nooit wat ze nu weer zullen hebben staan.

r66museum
museum

Het museum is op van 09:00 tot 17:00 van maandag tot en met zaterdag. Zondags geopend van 13:00 tot 17:00.
Adres : 2229 W. Gary Blvd. (Route 66).

Web : http://www.route66.org
Telefoon : (580) 323-7866.

 

Foss
1637k

Het plaatsje Foss begon als trein station en postkantoor in 1900. Ene J.M. Foss begon met bouwen en in 1905 woonden er ongeveer 1000 mensen. 1959 was het een redelijk plaatsje met hotels, restaurants en winkels. Na de komst van de I-40 ging het snel bergafwaarts en tegen 1975 was het grotendeels verlaten. Nu zijn er begroeide trottoirs en op allerlei plaatsen zijn de fundamenten van gebouwen nog te zien. Er moeten nog wat mensen wonen maar waarom die er blijven is niet duidelijk!

Bezienswaardigheid : In Foss kon je Kobel's place vinden, een beroemde pleisterplaats voor benzine en koele drankjes. Het staat al een tijdje leeg...

kobel place kobel
Canute
1653k

Cotton Ball motel (helaas gesloten), toen en nu:

cotton ball canute cotton ball
Elk City
1670k

Bezienswaardigheid : Old Town Museum Complex. Dit museum probeert de sfeer over te brengen uit de dagen van de pioniers, zeker de moeite waard! Het is open op maandag tot en met zaterdag van 09:00 tot 17:00 en zondag van 14:00 tot 17:00.
Het is te vinden aan Route66.
Web: http://www.elkcity.com/Pages.asp?s=Mus&id=8
Telefoon : (580) 225-6266

 
Sayre
Als je er nu staat is het haast niet voor te stellen maar rond 1939 was het op dit traject zo druk dat het niet veilig meer was om de straat over te steken. Daarom is er op de hoek van Old Route66 en Locust Avenue (bij de First Baptist Church) een voetgangers tunneltje gebouwd dat nu nog steeds open is.
sayre tunnel.jpg
Deze tunnel is meestal open dus als je het wilt kun je hier Route66 op een heel andere manier meemaken.
Sayre tunnel 1 Sayre tunnel 2
Sayre tunnel 3 Sayre tunnel 4
Erick
1723

Erick is zo'n, volgens amerikaanse normen, oud plaatsje. Het is gestart in 1901 en doordat er in de buurt olie en aardgas werd gevonden kwam het snel tot financiele ontwikkeling. Alleen echter financiele ontwikkeling lijkt het wel want nog op 14 juli 1930 was hier een enorme rel gaande omdat alle negers het dorp uitgejaagd werden.

Na de 2e wereldoorlog was dat echter snel voorbij en nu is er veel leegstand. Het is echter niet dood! Als je op de kruising met Sheb Wooley Avenue linksaf gaat zie je na een paar honderd meter rechts het oudste gebouw van de stad, de City Meat Market. Hier zit nu het hoofdkwartier van de Mediocre Musicians, Harley en Annabelle...

erick1 erick2
Helaas is Annabelle in het najaar 2014 overleden. Harley blijft de aloude show geven maar het is hem regelmatig aan te zien dat hij het moeilijk heeft met het verlies van Annabelle.
Als je Route66 volgt kom je, iets voorbij de kruising met Sheb Woolley, aan de linkerkant dit gebouwtje tegen waar nu een kroeg in zit, The Branding Iron Pub. Het is redelijk treurig met lokale mensen die daar (letterlijk!) hun laatste paar centen zitten weg te drinken. Wel een goede plek om met lokale mensen in aanraking te komen! Als je goed kijkt zie je op de linkerschoorsteen nog een grote P staan en die verraad dat dit gebouw al een lange historie heeft.
erick3
erick4
Dit is een oude foto van hetzelfde gebouw in de tijd dat het nog niet zo lang open was als Phillips benzinestation met ernaast een hefbrug om auto's te onderhouden.
erick4
Op deze latere foto zie je hetzelfde gebouw maar nu al uitgebreid zodat de hefbrug binnen kon staan, hier zie je al ongeveer de layout van het gebouw zoals het er nu uitziet.
Texola
1734

Texola was ooit een bloeiend stadje maar als zoveel van deze plaatsjes is het nu vrijwel verlaten. Het lag precies op de grens van Texas en Oklahoma en door verschillen in berekening is het meerdere malen van staat verhuisd zonder een centimeter te verplaatsen.

In 1901 kreeg het plaatsje een postkantoor en in 1910 werd de gevangenis gebouwd die er nog steeds staat:

Deze gevangenis had geen verwarming en geen airconditioning dus het moet erg zwaar zijn geweest om daar opgesloten te zitten!
texola1 Texola (17).JPG Texola (17).JPG texola2 texola3 texola3

Masel Zimmerman is een dame die Wateringhole #2 heeft gekocht, opgeknapt en uitgebreid. Ze is er een diner en klein supermarktje begonnen en heeft er erg veel werk in gestoken. Mocht je in de buurt zijn dan is het een bezoek zeker waard! Haar facebook pagina staat hier: Tumble-weed grill

 

Footer1

Copyright © 2009-2015  Stichting Dutch Route66 Association