Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /www/templates/route6v2/functions.php on line 177

Texas - The Lone Star state

De hoofdstad van Texas is Austin maar zoals haast altijd is de hoofdstad niet de grootste stad, dat is in dit geval Houston. Texas is de op een na grootste staat van de US met een oppervlakte van 696.241 vierkante km en 24 miljoen inwoners. Route 66 heeft een lengte van 281km.
Texas maakt onderdeel uit van de VS sinds 29 december 1845 (28ste staat). In Texas mag je zonder helm rijden als je ouder bent dan 21 jaar. Let op, dat mag alleen als je een rijbewijs hebt en voor minstens USD10.000 aan dekking via je ziektekosten verzekering hebt. Om problemen te voorkomen kun je in Texas dus maar beter je helm opzetten!
Let op, in grote delen van dit gebied is het normaal om Tarantula's en ratelslangen te zien. Geen reden tot paniek maar als je echt de wildernis in gaat is het wel de moeite waard dit in de gaten te houden.

Jim Ross heeft een database gemaakt met alle bruggen in de hele route en het overzicht van Texas kun je hier downloaden:
Route-66-Bridge-Database_Texas_Jim-Ross.pdf

Shamrock
1760k

Het plaatsje Shamrock wordt voor het eerst genoemd in 1890 toen de Ierse immigrant George Nickel een verzoek indiende om een postkantoor te mogen openen onder die naam. Dat postkantoor is nooit geopened omdat zijn huis annex postkantoor vlak daarna door brand verwoest werd. In 1902 diende ene Frank Exum een nieuwe aanvraag in maar de naam die hij gekozen had was zijn eigen naam. De overheid gaf hem toestemming een postkantoor te openen maar dan wel onder de naam Shamrock.

Het plaatsje bloeide snel op maar was nog tot 1923 afhankelijk van water dat in tonnen aangevoerd werd.

in juni 1931 haalde Shamrock de voorpaginas van veel kranten omdat er een bende was die o.a. Greyhound bussen beroofde op een manier zoals ooit postkoetsen beroofd werden.

Bezienswaardigheid : In Elmore Park in het centrum van Shamrock vind je een monument voor de Blarney Stone. De Blarney Stone is een block steen dat in de muur van Blarney Castle in Ierland is ingemetseld. De legende gaat dat het geluk brengt de steen te kussen. In 1959 is er een stukje van die steen vanuit Ierland naar Shamrock gebracht waar het in beton is gegoten. Niet het mooiste monument maar misschien een foto waard.

shamrock
shamrock conoco Iedereen die de film 'Cars' heeft gezien zal de U-Drop Inn direct herkennen als Ramone's werkplaats. Het is gebouwd in 1936 door J. M. Tindall en R. C. Lewis en de kosten van de bouw waren ongeveer $23,000. Het is een prachtig gebouw in Art-Deco stijl en had oorspronkelijk drie doelen. Het eerste was het Tower Conoco Station, een benzine pomp. Het tweede was het U-Drop Inn Cafe, de naam is bedacht door een schooljongen uit de buurt die daarmee een prijs won. De derde was een winkel maar in de praktijk was dat extra ruimte voor het cafe wanneer het daar erg druk was. Het gebouw is recentelijk geheel gerestaureerd (prijs van de restauratie: $1,7 miljoen) en ziet er grotendeels weer uit zoals het was ten tijde van de opening. In de benzinepomp zit nu een bezoekers centrum met daarnaast de lokale chamber of commerce (kamer van koophandel).

udropinnold3

Adres : op de hoek van US83 en 12Street
Telefoon : 806-256-2501

Pal tegenover de U-Drop Inn zit het Western Motel. Dit is een prima hotel met ruime schone kamers en zeer vriendelijk personeel. Er zijn niet veel hotels langs de route die je zo'n mooi uitzicht bieden!

Zoals je op deze foto kunt zien is het niet altijd mooi weer, soms kan het hier vreselijk stormen!

udrop inn in de storm
McLean
1790
McLean was de laatste plaats in Texas die gepasseerd werd door de snelweg. Het wordt nu gezien als een ghosttown al wonen er nog ruim 700 mensen. Het plaatsje is gesticht in 1902 en is vernoemd naar William Pincknet McLean, een held uit de Amerikaanse revolutie. De plek waar het plaatsje ligt was onderdeel van de gigantische RO Ranch van Alfred Rowe. De engelsman doneerde het land en verhuisde vlak daarna terug naar Engeland waar hij oorspronkelijk vandaan kwam. Voor een controle bezoek aan de ranch boekte hij een reis op de Titanic en naar men zegt heeft men hem terug gevonden, bevroren op een ijsberg, terwijl zijn gouden horloge nog liep.

Bezienswaardigheid : Devil's Rope Museum, een museum over prikkeldraad.

barbed wire museum Zeker de moeite van het bezoeken waard, alleen al om te zien hoeveel soorten prikkeldraad er zijn en te zien wat mensen gaan verzamelen als ze te veel vrije tijd hebben!
Adres: 100 Kingsley Street

Open op dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 16:00.
Web : http://www.barbwiremuseum.com/
Telefoon : (806) 779-2225

barbedwire


Hotel : Old Cactus Inn. Aan 101 Pine Street ligt dit motel met schone kamers, vriendelijke eigenaren en vriendelijke prijzen.

cactus inn

Telefoon : (806)779-2346


Restaurant : Red River Steakhouse (recommended). Dit steakhouse zit in het gebouw waar eens de Reptile Ranch was. Het is er nu goed eten.red river steakhouse


Bezienswaardigheid: Een compleet gerestaureerd Phillips 66 Station. Dit was het eerste Phillips in Texas, gebouwd in 1929. Weliswaar is het gebouw sinds 1977 gesloten maar het is een prachtige locatie voor een foto!

mclean

Wat veel mensen niet weten is dat er in de 2e wereldoorlog nogal wat Duitse krijgsgevangenen in Amerika waren. Een van de grotere gevangenen kampen was hier in McLean:
pow camp pow camp
pow camp pow camp
 

Tussen McLean en Alanreed is de I-40 de logische route al waren hier ooit drie verschillende stukken route66. Een van die drie is grotendeels verdwenen onder de I40, een ander stuk is verlaten en grote stukken zijn niet meer begaanbaar of liggen op prive terrein waar je niet mag komen.
Er ligt echter ook nog een origineel stuk van de weg uit 1926 (ongeveer 8 mijl lang) . Let op, dit stuk is niet geplaveid en dus slecht begaanbaar als het nat is. Bij droog weer kun je er prima rijden maar pas wel je snelheid aan!
Het ligt tussen I-40, afslag 135 en 142, net ten zuiden van de I-40. Dit stuk staat nu bekend als CO RD BB (COuntry ROad BB). Weer een kaartje van Jerry McLanahan:
Dirtroad

 

 

Dirtroad

Alanreed
1806

alanreerd
Alanreed is weer zo'n plaatsje dat ongeveer honderd jaar geleden gestart werd en een tijdje goed draaide. Nu is het echter bijna een ghosttown met nog minder dan 50 inwoners.
Als je de oude Route66 (nu 3rd Avenue) door Alanreed volgt zie je op de kruising met Mainstreet het Bradley Kiser 66 Super Service Station uit 1932. Het pand is gerestaureerd maar helaas gesloten, het is wel een plek die er om roept om een foto te maken.

Net buiten Alanreed aan de I-40 is Texas DOT Safety Rest Area opgezet. Dit is niet zomaar een plek om even uit te rusten, het is helemaal in Route66 stijl opgebouwd en alleen daarom al de moeite waard om even te stoppen.Jericho GapTussen Alanreed en Groom lag de beroemde (beruchte!) Jericho Gap. Een heel stuk Route66 dat erg modderig was en er om bekend stond dat auto's hier vaak in die modder bleven steken. Het verhaal gaat zelfs dat lokale bewoners extra water op de weg gooiden zodat voorbijgangers wel moesten blijven steken en die bewoners goed geld moesten betalen om zich er uit te laten trekken. Helaas is dit stuk Route66 nu niet meer bereikbaar omdat het op prive grond ligt.

Twee kaartjes van Jerry McLanahan die de route van Alanreed via Jericho naar Groom laten zien:
Groom
1842
Bezienswaardigheid:groomLeaning Water Tower
Net ten oosten van Groom staat een scheve watertoren. Een van de poten is korter gemaakt dan de andere in de hoop dat dat een toeristen attractie zou opleveren. Het oordeel is aan u.


Restaurant: Aan de westkant van Groom (naast de spoorbaan) lag het 'Blessed Mary Restaurant'. Het eten was goed maar het menu bevatte geen enkele prijs, je betaalde wat je het eten waard vond. Door langdurige ziekte van de eigenaar is het echter gesloten, er wordt gezocht naar een nieuwe uitbater.

 

Conway
1869
Bezienswaadigheid: VW Slug Bug Ranch
Bij afslag 96 van de I-40 kun je de slugbug ranch vinden. Dit is een andere versie van de beroemde Cadillac Ranch maar nu met Volkswagen Kevers die met de neus in de grond staan.
slagbug1 Mocht je hier stoppen zorg dan dat je je spuitbus met verf bij je hebt, het wordt aangemoedigd om je handtekening achter te laten! slugbug2
 
Bezienswaardigheid : Combine City - Cadillac Ranch in Tractors
Net voor Amarillo kun je is weer een andere versie van de Cadillac Ranch, nu met landbouwvoertuigen! Om er te komen moet je bij afslag 77 van de I40 zuidwaarts gaan, de Pullman road op. Deze volg je voor 5,3 mijl waarna je rechtsaf gaat op de FM1151 (Claude Highway). Na een stukje zie je Combine City aan de rechterkant van de weg.
combinecity1
combinecity

Bezienswaardigheid - Palo Duro Canyon. 27 mijl ten zuiden van Amarillo en 12 mijl ten oosten van Canyon ligt de Palo Duro Canyon, ook wel bekend als 'de Grand Canyon van Texas'. Om er te komen neem je I-27 zuidwaarts en volg dan de borden. Afgezien van een prachtige omgeving kun je er paardrijden, kamperen, en wilde dieren bekijken.
Web: www.palodurocanyon.com
Wil je in de buurt van Palo Duro Canyon overnachten en heb je zin in een avontuurlijke overnachting kijk dan ook eens op deze site:
http://cowgirlsandcowboysinthewest.com/
Amarillo
1938k

Mocht je in Amarillo zijn dan MOET je even langs bij Bob 'Crocodile' Lile. Deze meneer is erg verdienstelijk kunstenaar maar ook een van de heren die een krant over/voor Route66 heeft helpen opzetten en hij zit in het Route66 Alliance Steering Committe.
Een aardige en interessante man om te ontmoeten. Het adres van zijn gallery is 2719 SW 6th Avenue, Amarillo,TX 79106
Telefoon: 806-6640-3089


Restaurant (en hotel) : The Big Texanbigtexan

Dit restaurant is in 1960 geopend en sindsdien hebben ruim 40.000 mensen geprobeerd de steak van ruim 2 kilo te eten. Red je dat in 1 uur (inclusief de salade, brood en patat) dan is hij gratis! Let wel, niet meer dan 7000 mensen hebben dat in al die jaren gered. Het laatste record dat wij hoorden was 8 minuten en 53 seconden!
Je kunt de tafel waar die steaks gegeten worden hier live bekijken: KLIK
Ook als je 'normaal' wilt eten kun je hier prima terecht voor een goede steak, koud bier en een gezellige omgeving.
Hotel : Ben je volgegeten dan kun je zo je bed in in het bijbehorende Big Texan hotel, gebouwd in de stijl van een oude hoofdstraat van een western stadje en absoluut aanbevelenswaardig.
En, gewoon omdat we hier in Texas zijn, is er een zwembad in de vorm van de staat Texas:
bigtexan swimming pool

Web : http://www.bigtexan.com/
Telefoon : (800) 657-7177.

 
caddy ranch
Bezienswaardigheid: De Cadillac Ranch (Net ten westen van Amarillo aan de I-40, tussen afslag 60 en afslag 62)
De Cadillac Ranch werd in 1974 door het kunstenaarscollectief 'Ant Farm' opgezet in opdracht van Stanley Marsh de 3e, een rijke Texaan.

Zij vonden de Cadillac de beste Amerikaanse auto en om dat vorm te geven namen ze 10 Cadillacs en groeven die met de neus in de grond.
De 10 gebruikte Cadillacs zijn verschillende modellen, varierend van een Club Coupe uit 1949 tot een Sedan uit 1963. Nu zouden deze auto's heel wat geld waard zijn maar in de tijd dat het kunstwerk opgezet werd was dit een aardig alternatief voor de schroothoop.

In Augustus 1997 werd Cadillac Ranch was 2 mijl verhuisd naar de plek waar het nu, iets ten westen van Amarillo. Ga je er op bezoek neem dan een dikke viltstift of spuitbus met verf mee, het is nadrukkelijk toegestaan zelf met graffiti het kunstwerk uit te breiden.
caddy ranch
Dit verhaal werd verteld door Chip Lord, een van de leden van the Ant Farm:
Stanley is een rijke Texaan met een grote ranch net buiten Amarillo en een voorliefde voor practical jokes. Bij de eerste ontmoeting tussen ons (the Ant Farm) en Stanley zei hij dat hij iets nieuws wilde proberen op zijn ranch en gaf ons de vrije hand. We bedachten een ontwerp en lieten hem dat zien waarna hij ons redelijk de vrije hand gaf in de uitvoering.
In mei 1974 gingen we naar Amarillo om Cadillacs te kopen. We bezochten daarvoor alle tweedehands auto dealers in en rond Amarillo en de eerste die we kochten was een Coupe De ville uit 1959 voor 100$. Hij was zo goedkoop omdat er geen papieren bij zaten, geen probleem voor ons, zolang hij hem maar bezorgde wat hij deed. We kochten een creme kleurige Sedan de Ville uit 1962 die zo goed liep dat het ons pijn deed om hem te begraven. Een man verkocht voor 700$ een zilverkleurige Fastback uit 1949, veel geld omdat de meeste andere auto's gemiddeld 200$ kostten. Stanley zei dat we de auto moesten kopen maar ter plekke de ruiten er uit slaan met voorhamers waar de vorige eigenaar bij stond. Dat hebben we gedaan en de vorige eigenaar vond het bepaald niet leuk! Binnen 2 weken hadden we de benodigde 10 auto's (plus 1 reserve) en konden we aan de slag.
Op maandag 29 mei gingen we naar een stuk grond van Stanley met een gehuurde graafmachine. De bestuurder snapte niet waarom we hem de gaten lieten graven en de autos er in duwen maar hij deed keurig wat we wilden. Stanley arriveerde met eten en bier en vroeg ons niet te spreken met de inmiddels gearriveerde jopurnalisten.
Toen het klaar was nodigde Stanley 200 VIP's uit Amarillo uit voor een openingsfeest waarbij de alcohol rijkelijk vloeide. Een fles champagne werd stukgeslagen tegen de eerste auto en het kunstwerk was geopend.


caddy ranch people
Van links naar rechts Hudson Marquez, Stanley Marsh 3, Chip Lord en Doug Michels.

De auto's die zijn gebruikt zijn:
Cadillac Club Coupe (ook wel Sedanette genoemd) uit 1949
Cadillac Sedan uit 1950
Cadillac Coupe De Ville uit 1954
Cadillac Sedan uit 1956
Cadillac Sedan uit 1957
Cadillac Sedan uit 1958
Cadillac Coupe uit 1959
Cadillac Sedan (flat top) uit 1960
Cadillac 4 window Sedan uit 1962
Cadillac Sedan uit 1963
Een paar foto's uit 1974 met de auto's zoals ze er toen uitzagen:
caddy3
caddy1 caddy5 caddy2 caddy5 caddy2 caddy5
In 1997 werd de Cadillac Ranch verhuisd omdat Amarillo aan het uitbreiden was. De auto's werden uitgegraven en een kilometer of 3 verder opnieuw geplaatst.
 caddy move  caddy move
Wildorado
1975k
wildorado Wildorado is opgericht in 1900 omdat het een station werd aan de spoorbaan. In 1904 kwam er een postkantoor en al gauw kwamen er een bank, een hotel en een krant bij. In 1915 was het een plaatsje met een kerk, een school en winkels. Op 29 januari 1929 werd Wildorado uitgeroepen tot het meest geplunderde plaatsje van de Verenigde Staten nadat de in 3 jaar 8 keer beroofd was en de eigenaren van het levensmiddelenzaakje ernaast de tel waren kwijt geraakt van het aantal keren dat ze beroofd waren.
De laatste bankroof werd gepleegd door 2 jongeren die, tot de tanden bewapend, de bank binnen stormden. Ze waren echter gezien door de lokale bevolking die, eveneens zwaar bewapend, de bank belegerden maar de twee bankrovers kwamen weg door de bankdirecteur te gijzelen. Uiteindelijk gingen ze er vandoor met $100.
In de jaren 30 ging het bergafwaarts en in 1936 waren er nog 57 bewoners over en echt levendig is het nooit meer geworden!
Vega
1995k
Vega is een plaatsje zoals vele anderen, begonnen als stopplaats van de spoorbaan maar al vrij snel weggezakt in de vergetelheid. Er is nog maar weinig bedrijvigheid maar als je er bent stop dan even bij Roark Hardware (214 S. Main street), dit is de oudste hardware store aan Route66 en een prachtige mix van ijzerwaren handel, museum en cactus kwekerij!.
In Vega zijn nog wel wat dingen te zien. Zo is er het prachtig opgeknapte Magnolia Station vega magnolia station
Daar tegenover vindt je een relatief nieuw museum, het Milburn-Price museum waar ze oude spullen tentoonstellen maar waar ze ook video opnamen maken en vertonen van mensen die o.a. de Dustbowl days hebben meegemaakt. Milburn-Price museum.jpg
Als laatste is er nog Dot's mini museum. Dot Levitt kwam in de jaren 40 met haar echtgenoot naar Vega en is er nooit meer weggegaan. Ze heeft haar hele leven curiosa verzameld over Route66 en het wilde westen. Iedereen is nu welkom om haar grote verzameling te komen bekijken. Op haar terrein vind je ook de Cowboy Boot tree, een boom vol cowboy laarzen.
Adres : 105 N. 12th St
Telefoon : 806-267-2367
Web: http://www.oldhamcofc.org/museums.html
vega dot1
 
Adrian
2019
midpoint
Zelfs in de hoogtijdagen was Adrian een klein plaatsje met op zijn piek ongeveer 250 inwoners. Het enige wat Adrian de moeite waard maakt is het Midpoint cafe dat ooit geopend werd onder de naam Jesse's cafe.

Adrian ligt namelijk precies in het midden van Route66, net zo ver van Chicago als Los Angeles en daar maakt het MidPoint cafe gebruik van. Het is een plek om te vieren dat je de helft achter de rug hebt. Dit vieren kun je doen met een stuk zelf gemaakte 'Ugly Crust Pie' en alleen die pie is het stoppen al waard.

Adres : Exit 23B van de I-40

Telefoon : 806-538-6379

adrian1 adrian4
adrian5 adrian6

Pal naast het Midpoint cafe vind je het Sunflower station, een souvenir shop met achter de toonbank Fran, de dame die model heeft gestaan voor Flo in de film 'Cars'. Een must stop! sunflower station
Aan de andere kant van het Midpoint cafe staan de overblijfselen van een cafe dat begon als Tommy's cafe maar al snel werd omgedoopt tot het 'Bent Door' cafe. Dit omdat de eigenaar er iets speciaals van wilde maken en een oude verkeerstoren van een vliegveld kocht om die in de gevel te verwerken. Ergens in de jaren 70 is het gesloten maar de eigenaren zijn bezig geld bij elkaar te halen om het op te kunnen knappen en te heropenen.
Bentdoor cafe
  Het laatste stuk in Texas gaat voornamelijk over de snelweg maar ga net voor de grens toch nog even de oude route op via het dorpje Glenrio. Er is niet veel meer over maar wat er staat is een echte ghosttown!

 

Footer1

Copyright © 2009-2015  Stichting Dutch Route66 Association