Als u de film Cars hebt gezien en u denkt dat sommige onderwerpen daaruit bekend voorkomen dan zou dat heel goed kunnen. Er zijn een hoop relaties tussen de film en Route66 zoals u hieronder kunt lezen.
De film speelt zich grotendeels af in het dorpje Radiator Springs. Dit dorpje bestaat niet echt al liggen er plaatsjes als Baxter Springs in Kansas en Peach Springs in Arizona. Veel van de karakters en situaties zijn wel gebaseerd op echte mensen en plaatsen langs de route.
 
We beginnen bij een van de hoofdpersonen, Sally de Porsche.
In de film wordt de stem van Sally de Porsche gesproken door Bonnie Hunt maar de persoon is gebaseerd op Dawn Welch, eigenaar van het historische Rock Cafe in Stroud, Oklahoma. Dawn's restaurant is een van de meest bekende aan de geheel route zoals ook Michael en Jane Stern van Roadfood.com zeggen. Mocht je van plan zijn hier te stoppen dan kan dat weer. Een paar jaar geleden is het gebouw geheel verwoest door brand maar het is inmiddels heropent en het eten is als vanouds!

The Sheriff of Radiator Spring
De stem van de sheriff is de bariton van Michael Wallis die als consultant bij het maken van de film heeft geholpen. Michael heeft 14 boeken over Route66 geschreven waaronder de bestseller Route 66: The Mother Road waardoor hij in Amerika nationale bekendheid kreeg in 1990. Michael heeft ook twee keer de makers van Cars begeleid op een tour langs de route en hij en zijn vrouw (Suzanne) hebben samen het boek The Art of Cars, een kijkje achter de schermen bij de film geschreven. Ze wonen in Tulsa, Oklahoma.
Michael Wallis

Fillmore Waldmire's VW minibus Bob Waldmire
Fillmore, de VW-bus met de stem van George Carlin, is onofficieel gebaseerd op Route 66 kunstenaar Bob Waldmire. On-officieel omdat Bob Waldmire zijn naam niet wilde verbinden aan de film. Hij was strikt vegetarisch en wilde niet dat er Cars speelgoed met zijn naam in McDonalds Happy Meals te vinden zou zijn. Bob Waldmire leefde als een hippie in een VW-bus (compleet met zonnepanelen voor de benodigde electriciteit) terwijl hij langs de route reed om zijn kunstwerken te verkopen.
Fillmore's koepelvormige woning uit de film lijkt overigens sterk op de koepel van Meteor City in Arizona. Deze trading post is al een tijde gesloten en de grote muurschildering die hij hier schilderde is hard aan het verdwijnen.

Mater Harley Russell
Tow Mater, de takelwagen, wordt gesproken door Larry the Cable Guy, een bekende amerikaanse komiek. De personage in de film is een combinatie van de NASCAR superfan Douglas Mater Keever uit North Carolina, Dean Walker, een lid van de Kansas Historic Route 66 Association en Harley Russell, mede-eigenaar van de SandHills Curiousity Shop in Erick, Oklahoma. Dean Walker kan zijn benen zo ver omdraaien dat zijn voeten achterstevoren staan en is vaak te vinden in Galena, Kansas bij 'Cars on the Route's. Harley Russell, die lange tijd beroepsmatig muzikant was, treed nu nog regelmatig op onder de naam 'the Mediocre Music Makers' in zijn winkel in Erick die hij zelf omschrijft als the Redneck Capital of the World. Als je Russell zelf hoort praten is het trouwens net of je Tow Mater in het echt voor je hebt.

Ramones werkplaats is direct afgeleid van de U-Drop Inn, een recent geheel gerestaureerd Art Deco benzine station en restaurant in Shamrock, Texas.
U-Drop Inn

Cozy Cone Motel Blue Swallow Motel Wigwam Motel, Holbrook, Ariz.
Sally's Cozy Cone Motel in de film is een combinatie van het historische Blue Swallow Motel in Tucumcari, New Mexico en de motels in de vorm van TeePee's (wigwams) zoals die in Holbrook, Arizona. en San Bernardino, Californie. Al deze motels zijn fraai gerestaureerd, goed onderhouden en absoluut een overnachting waard. De naam is waarschijnlijk afgeleid van de Cozy Dog Drive-In, een restaurant aan Route 66 in Springfield, Illinois.

In de film zie je regelmatig een berg op de achtergrond. Deze berg heeft een wat vreemde vorm, een beetje als de dop van de radiator op een oude auto. In het echt kom je dit soort bergen overal in het mid-westen van Amerika tegen maar de duidelijkste is waarschijnlijk wel Tucumcari Mountain in Tucumcari, New Mexico. Deze berg is zichtbaar vanuit de zeer weide omtrek en leerlingen van de lokale highschool (her)schilderen ieder jaar opnieuw de initialen van de stad op de berg. (Het rechter plaatje is een oude ansichtkaart.)
Tucumcari Mountain

Cadillac Range
De andere bergen in de achtergrond wordt in de film The Cadillac Range genoemd (range betekend bergketen). De vorm is duidelijk herkenbaar voor iedereen die ooit de beroemde Cadillac Ranch heeft gezien in Amarillo, Texas.
Cadillac Ranch

Hackberry General Store
Lizzies Curio Shop in Radiator Springs lijkt op de chaos van de Hackberry General Store in Hackberry, Arizona en de SandHills Curiousity Shop, ook wel bekend als de City Meat Market building, in Erick, Oklahoma. Er zullen ongetwijfeld andere winkels zijn die hier op lijken inclusief enkele in Oatman, Arizona. Lizzie zelf lijkt gemodelleerd te zijn naar voorbeeld van Dot Leavitt van Dots Mini-Museum in Vega, Texas, al heeft ze ook wel wat weg van Lucille Hamons, de voormalige eigenaar van het nu gesloten Lucilles gas station in Hydro, Oklahoma.
SandHills Curiousity Shop

Het 'Here It Is!' bord bij Lizzies shop is direct overgenomen van het reclame bord van de Jackrabbit Trading Post in Jackrabbit, Arizona.

Leaning Tower of Tires Leaning Tower of Niles, Ill. Groom's leaning water tower
De scheve toren van banden bij de 'Casa Della Tire' heeft als voorbeeld de Scheve toren van Pisa in Italie of de copie op halve grootte daarvan in Niles, Illinois. Er is ook nog een scheve watertoren in Groom, Texas, die meegespeeld zou kunnen hebben.

Flo's V-8 Diner in Radiator Springs lijkt nogal op het luchtfilter zoals dat aanwezig is in veel oudere auto's.
Flo

Fran Houser of the Midpoint Cafe
Fran Houser, voormalig eigenaresse van het Midpoint Cafe in Adrian, Texas, zou best model hebben kunnen staan voor Flo.

Flo's Cafe canopies
Het dak lijkt op het dak van een oud benzinestation aan Route 66 in Needles, Californie (afgezien van de bougies op het dak en de zuigerstangen als pilaren). Er zijn meer van dit soort stations maar door gebrek aan onderhoud wordt hun aantal snel kleiner.
Canopy in Needles, Calif.

Als Sally en Lightning McQueen hun eerste ritje maken langs de oude Route 66, lijkt de weg door het bos erg op de wegen zoals die terug te vinden zijn in het Kaibab National Forest ten westen van Flagstaff, Arizona en de kronkelende weg naar Oatman, Arizona.
Sally and Lighting's drive Lightning's waterfall Havasu Falls
De tunnel waar ze doorheen rijden lijkt nogal op de tunnels over de Arroyo Seco Parkway in Los Angeles County. De waterval die hij daarna ziet lijkt sprekend op de Havasu Watervallen. Deze zijn weliswaar niet aan route66 maar een klein stukje noordelijker bij de Grand Canyon, een must-see voor Route 66 reizigers.

Sally's bridge Cyrus Avery Bridge Canyon Diablo bridge
De brug waarover Sally rijdt terwijl McQueen staat te kijken lijkt op meerdere bruggen van Route66 waaronder de Cyrus Avery Route 66 Memorial Bridge in Tulsa (2e foto) en de nu gesloten brug Diablo Canyon bij Two Guns, Arizona.

Route 66 vista
Een van de weidse blikken over de woestijn lijkt op het uitzicht vanaf La Bajada Hill, een van de oudste aanspassingen van de orignele route ongeveer halverwege tussen Santa Fe en Albuquerque. De route is er nog wel op dit stuk maar het berijden er van wordt erg afgeraden. Het is smal en is in erg slechte staat. Toen de weg hier nog onderhouden en gebruikt werd stond dit stuk al bekend als het gevaarlijkste stuk Route66 en reizigers betaalden regelmatig lokale chauffeurs om hun voertuig hier door heen te laten rijden. Als je het stuk weg wilt bekijken kun je dat het beste te voet doen.
View from La Bajada Hill

Oatman Burro's
De tractors die, opgejaagd door Tow Mater, door Radiator Springs rijden doen insiders meteen herinneren aan de wilde ezels (burro's) in Oatman, Arizona. Deze ezels zijn afstammelingen van de ezels die ooit gebruikt werden in de goudmijnen bij het stadje. Het zijn nu levende toeristen attracties geworden al kunnen ze best irritant zijn als ze winkels binnendringen en mensen lastig vallen.

Een van de dichtgespijkerde winkels in Radiator Springs heeft de naam Glenrio. Dit verwijst naar de de ghosttown Glenrio, te vinden op de grens tussen Texas en New Mexico (Exit 0 van Interstate 40). Een van de winkels is vrijwel indentiek aan het sinds lange tijd gesloten Little Juarez restaurant in Glenrio.
Glenrio's Little Juarez

Wagon Wheel Motel
Lightning en Sally stoppen bij de ruine van het Wheel Well Motel. Dit motel lijkt op een combinatie van het Wagon Wheel Motel in Cuba (Missouri), het inmiddels gesloten Wishing Well Motel in Countryside (Illinois) en een plek bij de Chief Yellowhorse Trading Post aan de grens tussen Arizona en New Mexico.

In de film komt in een flits op een gegeven moment een neon reclame voorbij met de tekst 'EAT'. Een vergelijkbaar reclame bord is te zien bij het sinds lange tijd gesloten restaurant bij Cajon Pass in Zuid California. Clantons Cafe in Vinita (Oklahoma) heeft zo'n zelfde bord.

Een van de gesloten gebouwen in Radiator Springs heeft de tekst 'Budville' op de gevel, dit is een verwijzing naar de Budville Trading Post ten westen van Albuquerque.

filmore.jpg

Als je weinig tijd hebt en toch in een korte tijde de smaak van route66 (en Radiator Springs) te pakken wilt krijgen kun je waarschijnlijk het beste naar Tucumcari (New Mexico). reizen. het is een klein plaatsje met een heel aantal authentieke motels, een Mexicaans restaurant in de vorm van een sombrero, veel neon reclames, een Route 66 supermarkt, Tucumcari Mountain en een originele bioscoop.

Is Tucumcari je te klein dan kun je er vlakbij naar Albuquerque gaan. Het is een perfecte mix van moderne grote stad en originele route66 pleisterplaats met heel veel neon reclames langs Central Avenue.

Deze pagina is vertaald van het origineel wat te vinden is op: Route66 News met dank aan:

 

Footer1

Copyright © 2009-2015  Stichting Dutch Route66 Association