In begin 2017 kreeg ik de vraag welke Nederlandstalige reisgids ik kon aanbevelen. Helaas kon ik er geen aanbevelen omdat ik er nooit een heb kunnen vinden. Daarom heb ik toen besloten er zelf maar een te schrijven.

Het boek is te bestellen door 32,95 over te maken op IBAN NL86INGB0003984759 t.n.v. A. Bessels onder vermelding van het adres waar het boek heen moet of via PayPal, gebruik dan het adres This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

De opbrengst van de verkoop gaat overigens in zijn geheel naar de Nederlandse Route66 Association.

Een papieren boek is echter statischer dan Route66 dus er veranderen regelmatig dingen aan de route die niet in het boek staan. Wegen worden afgesloten of omgelegd, winkels sluiten of openen en er komen restaurantjes bij of gaan juist weg. Daarom kun je op deze pagina altijd de laatste updates vinden die, samen met het papieren boek, een up to date geheel moeten vormen.

Illinois Restaurant The Launching Pad met de Gemini Giant was lange tijd gesloten maar in de winter van 2018 is het verkocht en de nieuwe eigenaren werken hard om het voor de zomer van 2018 weer open te hebben. Een stop waard!

De Joliet prison, bekent uit de film Bluesbrothers is sinds kort open voor het publiek. Je kunt een 90 minuten durende rondleiding boeken via deze link: https://www.jolietmuseum.org/schedule-tour


Net voorbij Chatham was Becky's Barn te vinden maar die is inmiddels gesloten.

 

Missouri   Bourbeuse Harley Davidson is wegens pensionering van de eigenaar definitief gesloten.
Vlak na Springfield kom je langs het verlaten plaatsje Plano. Er is niet veel van te zien maar valt op door 'Halltown Castle', een mooie ruine langs de doorgaande weg. Het gebouw heeft een lange historie en begon in 1902 als Jack Johnson's Trading Post and General Store met een postkantoor en boven een zaal die werd gebruikt voor dansfeesten maar ook als rechtbank. Verhaal gaat dat het gebouw ook is gebruikt als fabriek voor doodskisten en als mortuarium maar dat is alleen maar een verhaal. Het is al een tijd geleden uitgebrand en nu staan alleen de muren er nog terwijl de binnenkant langzaam geheel begroeid raakt.

De Rock Creek Bridge is een oude brug op een stuk van de oude Ozark Trail, net ten westen van Sapulpa. Een mooi stuk oude weg maar helaas is de brug gesloten vanwege de slechte staat waar hij in verkeerd.>br>
John's Modern Cabins in Missouri zijn al een tijd verlaten en de meeste cabins waren ingestort. Alle ingestorte gebouwtjes zijn nu verwijderd en de laatste die nog in redelijke staat is wordt opgeknapt zodat hij behouden kan blijven voor toekomstige bezoekers.
Kansas  
Oklahoma

In Miami zat het 'Vintage Iron Museum', een fraai museum met onder andere veel spullen over Evel Knievel en Steve McQueen. Helaas is lijkt di tin jui 2019 gesloten te zijn.

 

Afton station is vele jaren open geweest als automuseum waar ze een prachtige collectie Packard auto's hadden, Helaas, na het overlijden van beide eigenaren hebben de erfgenamen besloten de zaak op te heffen. De auto's zijn inmiddels weg en het museum is gesloten.

Texas

Bij een oud benzine stationnetje staat deze Pontiac Catalina uit 1968 al jaren stil.Het is niet zo maar een willekeurige oude auto die langzaamaan aan het uit elkaar vallen is.

Het bezinestation is gebouwd in 1950 door Joe Brownlee en in 1952 bouwde hij de diner die je er nu nog naast ziet staan, de Little Juarez Diner. Het was de auto van Larry Lee Travis, de man van Roxann Travis, de dame die nog steeds in de bungalow erachter woont. Toen in 1973 de snelweg opende werd het al snel stil in Glenrio en werden de bezinestations, de diners en het hotel gesloten.

Larry nam daarom een benzine station annex garage over in Adrian en reed iedere dag in deze Pontiac op en neer naar zijn werk. Dat werk was niet geheel ongevaarlijk, een paar jaar eerder hadden de gezamenlijke bewoners en zakenlieden uit Adrian een soort burgerwacht gestart om de criminaliteit in Adrian terug te dringen. Dat had success en de burgerwacht werd langzaamaan opgeheven, helaas wel te vroeg! Toen Larry op 7 maart 1976 aan het werk was kwam ene Lewis Steven Powell de garage binnen, dwong hem op zijn knieen te gaan zitten en schoot hem door zijn hoofd waarna hij er met de kassa vandoor ging.

Na Larry's begrafenis werd zijn auto terug gebracht naar Glenrio en staat daar sindsdien, half en half als een momument. Hij is niet te koop en het wordt erg op prijs gesteld als je hem rustig laat staan zoals hij staat.

New Mexico Bij het Enchanted Trails RV Park kon je overnachten in ouderwetse, gerestaureerde campers en caravans maar dat is niet meer mogelijk. Het onderhoud werd te kostbaar en reserve onderdelen zijn nauwelijks te krijgen. Ze zijn nog wel te bezichtigen maar er in overnachten is helaas niet meer mogelijk.
In Grants was het 1st Street Cafe een prima stop voor koffie en Pecan Pie maar de eigenaar is met pensioen gegaan en de zaakis definitief gesloten.
Arizona De Painted Desert Trading Post is opgekocht door een groep Route66 fans. Het idee is om hem zo ver te stabiliseren dat het gebouw zoals het nu is bewaard blijft. De weg er naar toe is afgesloten maar het is mogelijk om het hek op afstand te laten openen. Alle instructies daarvoor vindt je in dit filmpje:

De Meteor City Trading Post is lange tijd gesloten geweest maar is in het najaar van 2017 van eigenaar veranderd en ze hopen het voor de zomer van 2018 weer open te hebben!


Het plaatsje Ashfork is niet erg spannend en dat is terug te leiden tot een tragisch ongeluk op 7 oktober 1987 toen rond 11 uur in de ochtend in een leegstand gebouw een uitslaande brand ontstond. Het oude Hotel Arizona is toen verwoest, samen met het Route66 Cafe en de meeste gebouwen aan de zuidkant van Lewis Avenue.

Door die brand verdwenen dus in 1 klap de meeste historische gebouwen in het centrum en dat is het plaatsje nooit meer echt te boven gekomen.


Net ten oosten van Hackberry lag aan de linkerkant van de weg het dorpje Valentine. Er is niet veel van over maar het gebouwtje van Bert's Country Dancing staat er nog steeds. Ergens eind jaren 70 werd het geopend door Elbert Denton en het was al snel een druk bezochte bar en dance-hall. In die tijd wonden er in Valentine nog ruim 200 mensen waarvan de meesten op de zaterdagavond hier kwamen dansen.
Bert was geboren in 1915 in New Mexico maar kwam met zijn familie naar Arizona om werk te vinden als cowboy. Hij trouwde daar ook met Margie Lan.

Margie stierf in 1976 en vlak daarna opende Bert de dancehall. Hij speelde viool, gitaar en mondharmonica in de band en dat vond hij belangrijker dan het verkopen van drankjes. Doordat de snelweg geopend was kreeg het dorpje Valentine het moeilijk en in 1992 stond er een stukje in de Arizona Republic krant over Valentine waar Bert in werd geinterviewd als een van de laatste 14 bewoners van het dorp.

In 1994 stierf hij en werd Bert's Country Dancing gesloten.Hackberry stond lange tijd bekent om de rode corvette die voor het gebouwtje stond. Het is echter verkocht en de oude eigenaar heeft de rode corvette mee genomen. De nieuwe eigenaren zijn een stuk minder vriendelijk en ikzelf zou Hackberry ook niet meer aanbevelen als tussenstop. Je kunt beter ietsje doorrijden en naar Antares point gaan!

Ten westen van Hackberry stond al lange tijd een groot groen Tiki hoofd, Giganticus Headicus.
Recentelijk heeft de eigenaar, de artiest Gregg Arnold, het erbij staande gebouwtje geopend als een visitor centre, souvenir shop en restaurantje. Aardige mensen op een prachtige plek, het uitzicht vanuit het gebouw over de vallei erachter is prachtig en dat alleen maakt de stop al de moeite waard!


Na een aantal haarspeldbochten kom je bij Shaffer's Fish Bowl Springs. Het is erg simpel om hier voorbij te rijden omdat het nauwelijks aangegeven staat. Het is echter te zien doordat er treden zijn uitgehakt in de rots aan de linkerkant van de weg.

Deze weg is in de jaren '30 aangelegd door de WPA (Works Progress Administration, een werkverschaffingsproject uit die tijd) en water was in deze omgeving bijzonder moeilijk te vinden. Een van de mannen die aan de weg werkten zag water uit de rotsen sijpelen en bouwde er een muurtje omheen waardoor er een soort vijver ontstond. Van de weg af zie je die niet, je ziet alleen de trap die in de rots is uitgehakt! Lokale mensen zorgen dat er meestal goudvissen en planten in het water zitten om algen groei tegen te gaan en er zijn haast altijd ruimschoot dieren (bijen, ezels, etc) die op het water afkomen.

Er is een kleine inham waar je kunt parkeren om naar de Fish Bowl Spring te lopen.In Oatman lopen de ezels vrij over straat heen. Het zijn wilde dieren maar ze weten erg goed waar eten te krijgen is. Tot voor kort werden er in Oatman op allerlei plaatsen wortels verkocht om aan de ezels te voeren maar dat wordt steeds nu blijkt dat die wortels niet heel gezond voor ze zijn. Kijk svp uit wat je ze voert, ze proberen ongeveer alles te eten en veel van wat ze proberen is niet goed voor ze!
Californie n de Mohave woestijn gaat de oude Route66 over ruim 120 bruggen. Een heel aantal van die bruggen zijn weggeslagen door de grote wateroverlast na een paar stortregens. HIerdoor is een grot gedeelte van de route tussen Essex en Amboy afgesloten. Er is geen idee over het moment wanneer ze gerepareerd worden dus mijn advies is om deze website in de gaten te houden als je die kant op gaat: CA road closures